Olika sorters nudlar
När det kommer till snabb, enkelt och gott är nudlar ett oslagbart val. Nudlar kommer med en mångfald av smaker och texturer men vilka typer av nudlar finns det och vad passar dem till?
ÄGGNUDLAR - En utmärkt proteinkälla!
Äggnudlar är gjorda på vetemjöl och ägg. Dom är nudlarna ger dig en rik och krämigare smak. Används i många asiatiska rätter som stir-fry och ramen, där de absorberar smaker från såser och buljonger. Äggnudlar är inte bara sjukt gott utan också en utmärkt proteinkälla.
GLASNUDLAR – De genomskinliga nudlarna
Glasnudlar, tillverkade av mungbönstärkelse. Strukturen på nudlarna är geléaktiga och genomskinliga. Används i soppor, sallader och vårrullar. Glasnudlarnas snabba tillagningstid och förmåga att komplettera andra ingredienser gör dem till en favorit i det asiatiska köket.
RISNUDLAR – Det glutenfria alternativet
Risnudlar är gjorda av av rismjöl och vatten i olika tjocklekar, från tunna till breda band. Det är vanligt att använda risnudlar i rätter som pho och pad thai. Risnudlarnas neutrala smak ger en utmärkt bas för rätter med starka kryddor och såser. Risnudlar är ett lätt och mättande alternativ för dem med glutenintolerans.
SNABBNUDLAR – Klart på bara några minuter
Snabbnudlar görs på mjöl och vatten och kommer ursprungligen från Japan. Perfekta för hektiska dagar och äts dagligen av miljoner med studenter världen över! Använd som de kommer eller lägg till egna kryddar. Gott blir det garanterat!
SOBANUDLAR – Rika på kostfiber
Sobanudlar görs av bovetemjöl och vatten och ger en distinkt nötaktig smak. Ofta används dessa nudlar i kalla soba-nudelrätter eller varma soppor. Nudlarna är även en utmärkt källa till kostfiber. Ps. Visste du att bovete, huvudingrediensen, tekniskt sett är en frukt vilket gör sobanudlar till ett spännande alternativ för variation.
SJÖGRÄSNUDLAR – Rika på jod och kalcium med få kalorier
Sjögräsnudlar, även kända som "funori," tillverkas av alger och ger en vegetarisk nudelupplevelse. Används i asiatiska sallader eller som ett hälsosamt alternativ till vetenudlar. Nudlarna innehåller få kalorier är dessutom rika på mineraler som jod och kalcium.
UDONUDLAR – Rika på jod och kalcium med få kalorier
Udonnudlar, traditionellt gjorda av vetemjöl och vatten är tjockare och mjukare än många andra nudlar. Används ofta i japanska rätter som udon-soppa eller stir-fry. Visste du att Udonnudlar introducerades i Japan från Kina under Tang-dynastin och anses vara en av de mest älskade nudelvarianterna i det japanska köket.